Problem med sömnen förekommer mer eller mindre hos alla barn någon gång under uppväxten. Hos barn och ungdomar med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är det vanligt med långvariga sömnproblem. Detta kan bero på många olika orsaker, bland annat svårigheter att sortera intryck och överstimulering under dagen.
Vid en utredning av sömnproblematik brukar man gå igenom om det finns något socialt eller medicinskt som kan vara påverka sömnen. Sömndagbok är ett bra hjälpmedel för en överblick. Hos barn med autism och ADHD är det extra viktigt att gå igenom eventuell pågående medicinering då detta kan påverka sömnen.
Sömnhygien anpassad efter barnets ålder och situation är alltid ett förstahandsval. Med sömnhygien menas rutiner vid sängdags, sovmiljö och andra faktorer såsom exempelvis för mycket eller för lite fysisk aktivitet under dagen. Hos barn med en NPF-diagnos kan justering av aktuell medicinering eller insättning av medicin förbättra sömnen. Läkemedelsbehandling mot sömnstörningen är ett alternativ men först efter en optimerad sömnhygien.